Op basis van wetenschappelijk onderzoek ontwikkelt de onderzoeksgroep voortdurend instrumenten voor de praktijk om de levenseindezorg te verbeteren.
Deze instrumenten worden opgedeeld volgens het 'betere model van palliatieve zorg', dat door de onderzoeksgroep werd ontwikkeld naar aanleiding van het FLIECE-onderzoek. Volgens dit model is de weg naar verbetering van de palliatieve zorg die van een tijdige erkenning en aanpak van palliatieve zorgnoden doorheen het ziektetraject, vanaf diagnose.

Tools voor palliatieve zorg vanaf diagnose en daarna
ACP-training voor huisartsen
Een training om huisartsen voor te bereiden op gesprekken over voorafgaande zorgplanning.
De ervaringen, verwachtingen, belemmeringen en facililatoren van huisartsen en patiënten rond voorafgaande zorgplanning zijn in kaart gebracht tijdens de FLIECE-studie.
Deze training wordt getest tijdens een tweejarig vervolgtraject gesubsidieerd door de Vlaamse Liga tegen Kanker. De tool zijn in de loop van 2017 volledig klaar zijn.
Geïnteresseerd? Neem dan contact op met onderzoekster Aline De Vleminck.
Communicatie over palliatieve zorg bij dementie voor woonzorgcentra
Deze tool verbertert de interne communicatie binnen het multidisciplinaire team alsook de communicatie met de bewoner en zijn naasten.
Het bevat een richtlijn met aanbevelingen voor gesprekken over palliatieve zorg bij dementie met bewoners en mantelzorgers. Een audit voor het evalueren van de communicatie rond het levenseinde van personen met dementie in woonzorgcentra op organisatieniveau. Een training voor gesprekken met bewoners en mantelzorgers over palliatieve zorg bij dementie.
De richtlijn bevat concrete aanbevelingen, tips en voorbeelden voor medewerkers van woonzorgcentra om de interne communicatie binnen het multidisciplinaire team alsook de communicatie met de bewoner en zijn naasten te verbeteren. De audit bevat een gestructueerde vragenlijst met 9 items, gebaseerd op de richtlijn. De resultaten worden berekend volgens internationaal gevalideerde algoritmes. Op basis van de audit wordt een training gegeven.
De training werd gegeven in het voorjaar van 2014 en is opvraagbaar. Er werd een voorlopige versie gemaakt van de richtlijn; een definitieve versie zal later afgewerkt worden.
Geïnteresseerd? Neem dan contact op met LUCAS.
Tools voor palliatieve zorg bij toename van de noden
Instrumenten bij het inschakelen van gespecialiseerde palliatieve zorg
Kwaliteitsindicatoren voor palliatieve zorg in Vlaanderen
Een set van kwaliteitsindicatoren om de kwaliteit van palliatieve zorg te meten, monitoren, evalueren en verbeteren.
De tool werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en getest in palliatieve zorgvoorzieningen. Het is een kwaliteitsindicatoren set ontwikkeld die kan gebruikt worden door de palliatieve zorginitiatieven in Vlaanderen om kwaliteit van zorg te evalueren en op termijn te verbeteren.
Het implementatieproject is van start gegaan op 1 mei 2014.
Bent u geïnteresseerd? Meer info op www.endoflifecare.be/kwaliteitsindicatoren
InterRAI Palliative Care (interRAI PC)
Dit instrument evalueert de uiteenlopende noden en voorkeuren van ouderen met palliatieve zorgnoden in alle zorgsettings via BelRAI web-applicatie.
De tool bestaat uit het interRAI Palliative Care instrument (interRAI PC), een gebruikershandboek, de Client Assessment Protocols (CAPs) handleiding en het trainingspakket over interRAI PC en de BelRAI webapplicatie.
Het interRAI PC instrument werd vertaald naar het Nederlands en het Frans. Het gebruikershandboek werd vertaald naar het Nederlands en het Frans en werd geïmplementeerd op de online wiki-site. CAPs handleiding werd vertaald naar het Nederlands en het Frans en werd geïmplementeerd op de online wiki-site en de BelRAI web-applicatie. Het interRAI PC instrument werd getest en gevalideerd in 15 woonzorgcentra in Vlaanderen. Minimum twee zorgverleners per woonzorgcentrum hebben de opleiding over het interRAI PC instrument en de BelRAI web-applicatie gevolgd en de verworven kennis doorgeven in hun eigen instelling. De opleiding neemt een dag in beslag en bestaat uit een case om de interRAI suite instrumenten voor te stellen, een toelichting over het interRAI PC instrument, een uiteenzetting over de uitkomsten en beveiligingsmaatregelen en oefeningen op de BelRAI web-applicatie.
De tool is te vinden op de website www.belrai.org. De tool wordt geoptimaliseerd vanaf 2015. De training kan sinds 2014 opgevraagd worden bij LUCAS.
Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op met LUCAS
Tools voor de laatste levensdagen
Instrumenten voor palliatieve zorg tijdens de laatste levensdagen
Zorgprogramma Laatste Levensdagen voor acute geriatrie
Het zorgprogramma wil de zorg tijdens de laatste dagen en uren van het leven op acute geriatrie zo optimaal en kwaliteitsvol mogelijk laten verlopen. Het bestaat uit de Zorgleidraad Laatste Levensdagen, ondersteunende documentatie (zoals brochures voor zorgverleners en naasten) en een implementatiehandleiding.
Het Zorgprogramma is ontwikkeld met uitgebreide input en feedback van zorgverleners werkzaam op acute geriatrie (geriaters en verpleegkundigen). De eerste versie van het Zorgprogramma werd getest op de afdeling geriatrie van het UZGent. Op basis van deze pilootstudie werd het Zorgprogramma verder verfijnd. De effectiviteit van het Zorgprogramma werd getest in een cluster gerandomiseerd onderzoek (cluster RCT).
Bent u geïnteresseerd? Meer info op www.endoflifecare.be/zorgprogramma
Do’s & Don'ts bij ziekenhuisopnames aan het levenseinde
Een handvat voor zorgverleners bij het overwegen van een ziekenhuisopname van een patiënt.
De tekst werd ontwikkeld op basis van kwalitatief onderzoek met focusgroepen bij zorgverleners en interviews met nabestaanden.
Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op met valorisatiecoördinator Marijke Dheedene