Het optimaliseren van de kennis, vaardigheden en betrokkenheid van sociaal werkers in de palliatieve zorg.
Achtergrond
Hoewel de verlening en kwaliteit van de palliatieve zorg de afgelopen decennia sterk verbeterd zijn, blijven er nog steeds vele uitdagingen zoals het stijgend aantal mensen met palliatieve zorgnoden tegenover het beperkte aantal professionele zorgverleners om aan deze behoeften te voldoen. Toch zal het niet volstaan om simpelweg het aantal professionele zorgverleners in de palliatieve zorg te verhogen. Het zou namelijk efficiënter kunnen zijn om het bestaande maar onbenutte professioneel potentieel zorgvuldig te onderzoeken om zo de professionele palliatieve zorgverlening te maximaliseren. Vandaag de dag is er in Vlaanderen en België, zowel als in andere landen, een bijzonder gebrek aan (of een niet-geïntegreerde) betrokkenheid van sociaal werkers in de palliatieve zorg. De onderbenutting van sociaal werkers is het gevolg van hun beperkte capaciteit om in de palliatieve zorg te opereren door o.m. een onduidelijke beschrijving van hun potentiële rol, onvoldoende scholing over het onderwerp en de competitie tussen sociaal werkers en andere professionals. Desondanks heeft onderzoek aangetoond dat het betrekken van sociaal werkers in de palliatieve zorg een positieve impact heeft op het functioneren, de levenskwaliteit en het welzijn van patiënten en hun families.
Doelstelling
De algemene doelstelling van deze studie is om de hiaten in de capaciteit van Vlaamse sociaal werkers in de palliatieve zorg op te sporen en vervolgens een interventieprogramma te ontwikkelen met als voornaamste doel het verhogen van hun capaciteit in de palliatieve zorg.
Methode
De interventie zal worden uitgevoerd volgens een realistische interpretatie van het Medical Research Council (MRC) Framework voor de ontwikkeling en evaluatie van complexe interventies. Fase I zal het stappenplan van de ‘verrijkte’ ontwikkelingsfase zoals voorgesteld door Bleijenberg en collega’s (2018) volgen. Hun uitgebreide benadering t.o.v. het originele MRC-framework bevat meer aandacht voor de context en theoretische onderbouwing van interventies, alsook een uitdrukkelijke nadruk op het includeren van de perspectieven van allerhande belanghebbenden in academische bevindingen. Fase II zal bestaan uit een pilootstudie die het voorlopige effect van de interventie op de capaciteit van Vlaamse sociaal werkers in de palliatieve zorg zal onderzoeken gevolgd door een studie die de haalbaarheid, aanvaardbaarheid en validiteit van de voorgestelde interventie zal bekijken.
Contact
Brent Taels
Junior Researcher KULeuven
brent.taels@kuleuven.be
Projectgroep
Projectgroep
Brent Taels: Doctoraatstudent
Prof. Dr. Anja Declercq: supervisor
Dr. Kirsten Hermans: co-supervisor
Prof. Dr. Chantal Van Audenhove: co-supervisor
Prof. Dr. Joachim Cohen: member
Prof. Dr. Koen Hermans: member