Luc Deliens
Prof. Luc Deliens is medisch socioloog en gewoon hoogleraar Palliatieve Zorg Onderzoek aan de VUB en de UGent. Hij is stichtend voorzitter van de interuniversitaire en interdisciplinaire VUB-UGent Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde, met meer dan 70 stafleden één van de grootste onderzoeksgroepen palliatieve zorg in Europa. Hij is promotor van meer dan 60 afgelegde doctoraten en is betrokken bij tal van nationale en internationale studies over palliatieve zorg en medische beslissingen rond het levenseinde. Hij publiceerde meer dan 600 papers in internationale en nationale wetenschappelijke tijdschriften en zijn werk werd bekroond met tal van wetenschappelijke prijzen.
Wim De Vilder (moderator)
Wim De Vilder is één van de vaste waarden bij de nieuwsredactie van de VRT. Hij presenteert in prime time "Het Journaal", en werkt mee aan tal van andere programma’s zoals het zelf bedachte "Over 5 Jaar" en verkiezingsprogramma's. Met al zijn ervaring is hij een veel gevraagd presentator, moderator en spreker voor congressen, bedrijfsevents en seminars. Naast zijn presentatiewerk geeft De Vilder ook zelf training in presentatieskills, mediatraining en training voor moderatoren. Hij wordt geregeld uitgenodigd voor gastcolleges aan diverse universiteiten. Wim studeerde Rechten in Leuven en Communicatiewetenschappen in Gent. In 1993 begon zijn carrière bij de VRT.
Kim Beernaert
Kim Beernaert (°1986) is senior onderzoeker en voorzitter van het onderzoeksprogramma "Palliatieve zorg voor mensen met kanker" bij de VUB-UGent Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde. Ze heeft een master in experimentele en theoretische psychologie en een doctoraat in de (Sociale) Gezondheidswetenschappen (2015). Haar onderzoek richt zich op het verbeteren van palliatieve zorg en levenseindezorg voor kankerpatiënten en hun families, met een bijzondere focus op minderjarigen. Ze heeft ervaring met verschillende methodologieën en begeleidt projecten over integratie van palliatieve zorg. Kim deelt graag haar wetenschappelijke inzichten en werkt samen met relevante stakeholders. Neem contact op bij interesse: kim.beernaert@vub.be
Jan Bernheim
Jan L. Bernheim, MD, PhD is medisch oncoloog en emeritus hoogleraar medische ethiek aan de Vrije Universiteit Brussel. Zijn promotieonderzoek aan de University of Califrnia San Diego ging over celdood en beschreef apoptose. Hij eindigde met het bestuderen en assisteren van het levenseinde van patiënten. In 1980 was hij medeoprichter van de eerste organisatie voor palliatieve zorg op het Europese vasteland en van de European Study Group on Quality of Life. ; waarvan hij de eerste voorzitter was. Zijn getuigenis over de Belgische ervaring van 'integrale levenseindezorg', met inbegrip van euthanasie, werd in Canadese juridische procedures 'overtuigend' bevonden.
Kenneth Chambaere
Prof. Kenneth Chambaere is socioloog en hoofddocent bij de Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde, binnen de vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg van de UGent. Al bijna 20 jaar is hij betrokken in levenseinde onderzoek, vooral rond drie centrale thema's: medische beslissingen aan het levenseinde zoals euthanasie en palliatieve sedatie; gemeenschapsbenaderingen van zorg bij ernstige ziekte, sterven en rouw, en; palliatieve en levenseindezorg bij kwetsbare groepen, zoals personen met ernstige psychiatrische aandoeningen, ouderen met levensmoeheid, of pasgeborenen. Op vandaag schreef hij mee aan meer dan 120 publicaties, vooral wetenschappelijke artikels en boekhoofdstukken, en was hij (co-)editor van enkele academische en handboeken.
Joachim Cohen
Joachim Cohen, socioloog, gezondheidswetenschapper en professor van de Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde aan de Vrije Universiteit Brussel. Binnen deze onderzoeksgroep geeft hij leiding aan een onderzoeksprogramma naar palliatieve zorg in het sociaal domein. Zijn onderzoek werd eerder bekroond met de Kubler Ross Award for Young Researchers en de Young Investigators Award van de European Association of Palliative Care 2010.
Jan Debel (pianist)
Jan Debel (°1989) studeerde zowel Jazz als Klassieke muziek aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waar hij les kreeg van Christoph Erbstösser, Erik Vermeulen, Levente Kende en Heidi Hendrickx. Hij werkt samen met verschillende zangers en heeft een vast liedduo met de Belgische sopraan Louise Kuyvenhoven. Daarnaast speelt hij ook kamermuziek en musiceert in verschillende bezettingen. Hij werkt geregeld als repetitor voor LOD Muziektheater en Octopus koor. Hij stond in het verleden op podia als Klara in de Singel en Jazz Middelheim. Jan is als pianobegeleider ook verbonden aan de Academie van Mortsel en het Conservatorium van Kortrijk.
Liesbeth De Donder
Liesbeth De Donder is professor Agogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel, waar ze de vakken Middenveldparticipatie en Gemeenschapsontwikkeling; en Zorg, ethiek en inclusie doceert. Ze is directeur van de onderzoeksgroep “Society and Ageing Research Lab” (SARLab). In haar onderzoek naar “ageing well in the right place” besteedt ze aandacht aan zorgzame buurten, eenzaamheid en belang van de woonomgeving. Samen met Luc Deliens is ze promotor van het VUB-expertisecentrum Compassionate Communities, en pleit ervoor dat zorgzame buurten ook compassionate buurten worden. Ze ontving in 2021 de VUB Excellent PhD Supervision Award en heeft meer dan 100 papers gepubliceerd in internationale tijdschriften in het veld van gerontologie, zorg, educatie en sociaal werk.
Aline De Vleminck
Aline De Vleminck is assistent-professor en senior onderzoeker bij de VUB-UGent Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde. Ze heeft een master in Sociologie (VUB) en een doctoraat in sociale gezondheidswetenschappen (UGent & VUB). Aline voerde haar doctoraatsonderzoek uit over vroegtijdige zorgplanning in de huisartsenpraktijk in Vlaanderen. Haar belanrijkste aandachtsgebied is het verbeteren van de communicatie aan het levenseinde tussen personen met een ernstige ziekte, hun naasten en zorgverleners. Daarnaast wil ze sterk inzetten op het uitbouwen van onderzoek naar mantelzorgers die zorgen voor een persoon aan het levenseinde.
Laure Dombrecht
Laure Dombrecht (MSc, PhD) is postdoctoraal onderzoeker bij de VUB-UGent Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde. In 2015 behaalde ze haar master in theoretische en experimentele psychologie aan de Universiteit Gent, waarna ze in 2020 een dubbeldoctoraat behaalde in de Sociale Gezondheidswetenschappen (VUB) en de gezondheidswetenschappen (Universiteit Gent). Laure focust zich vooral op onderzoek naar palliatieve zorg en levenseindebeslissingen in de perinatale en pediatrische populatie. Zo werkt ze nauw samen met onder andere gynaecologen, neonatologen en pediaters, maar ook paramedisch personeel en ouders om zo de zorg voor ernstig zieke kinderen in de toekomst nog te kunnen verbeteren.
Freddy Mortier
Freddy Mortier is emeritus gewoon hoogleraar ethiek (UGent). Hij is gespecialiseerd in bio-ethiek, vooral de ethische problematiek rond het levenseinde. Lid sinds de stichting van de VUB-UGent Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde. Hij was decaan van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de UGent (2004-2012) en de vicerector van zijn universiteit (2013-17), daarna intendant van het Universiteitsmuseum (GUM, Plantentuin en Archief). Van 2018 tot 2024 was hij voorzitter van De mens.nu (Unie Vrijzinnige Verenigingen).
Koen Pardon
Koen Pardon (MA Klinische Psychologie, Postgraduaat Psychotherapie, PhD Psychologie) is sinds 1/10/2018 professor Gezondheidscommunicatie en Palliatieve Zorg aan de Faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel. Hij is verantwoordelijk voor het communicatieonderwijs van medische studenten. Zijn onderzoek richt zich op palliatieve zorg voor mensen met kanker, met een focus op arts-patiënt communicatie en de vroege integratie van palliatieve zorg in de reguliere behandeling.
Tinne Smets
Prof. Tinne Smets is senior onderzoeker aan de VUB-UGent Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze behaalde een Master in de Communicatiewetenschappen (KU Leuven, 2002), gevolgd door een kandidatuur in de rechten (KU Leuven, 2003), en promoveerde tot doctor in de Sociale Gezondheidswetenschappen (VUB, 2011) met onderzoek naar de euthanasiepraktijk in België. Ze is co-chair van het onderzoeksprogramma Ageing and Palliative Care. Haar onderzoek richt zich voornamelijk op het bestuderen en verbeteren van zorg voor ouderen met ernstige of gevorderde aandoeningen, met bijzondere aandacht voor bewoners van woonzorgcentra en hun families.
Lieve Van den Block
Prof. Lieve Van den Block is Gewoon Hoogleraar Aging and Palliative Care van de VUB-UGent Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde aan de Vrije Universiteit Brussel (https://www.endoflifecare.be/lieve-van-den-block). Ze is internationaal bekend voor haar epidemiologisch en interventie-onderzoek over mensen met gevorderde of ernstige aandoeningen, palliatieve zorg en levenseinde, met bijzondere aandacht voor ouderen en mensen met dementie en hun naasten
Nele Van Den Noortgate
Prof. Nele Van Den Noortgate is hoofd van het zorgprogramma voor de geriatrische patiënt en de palliatieve zorg van het Universitair Ziekenhuis Gent en hoogleraar Gerontologie en Geriatrie aan de Universiteit Gent. De focus van haar onderzoek ligt op patiënt-/familie-georiënteerde zorg, palliatieve zorg en levensmoeheid bij ouderen. Zij begeleidt verschillende master- en doctoraatsstudenten.
Zij is actief lid in nationale (voorzitter Belgische Vereniging Geriatrie en Gerontologie) en internationale wetenschappelijke verenigingen (European Academy Medicine Society, task force oudere in European Association Palliative Care). Zij verleent ook als expert palliatieve en ouderenzorg advies aan overheidsorganisaties en ouderenverenigingen. Zij spreekt regelmatig op nationale en internationale congressen rond de topic van (palliatieve) zorg bij ouderen.
Agnes van der Heide
Agnes van der Heide studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij promoveerde in 1994 op een onderzoek naar de behandeling van reumatoïde artritis aan de Universiteit Utrecht. In 1994 begon zij als postdoctoraal onderzoeker aan de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na enkele jaren onderzoek op het gebied van preventie startte zij een onderzoekslijn gericht op zorg en besluitvorming in de laatste levensfase. Zij was verantwoordelijk voor een groot aantal landelijke onderzoeken naar de praktijk van medische beslissingen rond het levenseinde en voor vier grootschalige evaluaties van de in 2002 in werking getreden wet Toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding. Daarnaast deed zij regionaal, landelijk en internationaal onderzoek naar onder andere palliatieve sedatie, proactieve zorgplanning, voorkeuren en behoeften van patiënten en naasten, en organisatie van zorg.
Robert Vander Stichele
Robert Vander Stichele is praktiserend huisarts te Gent, België, sinds 1978, en combineert zijn praktijk met onderzoeks- en projectwerk sinds 1982. In 2004 haalde hij zijn Doktoraat in de Medische Wetenschappen en sindsdien is hij betrokken bij het onderwijs in de farmacologie aan de Universiteit Gent. Hij werd erkend klinisch farmacoloog in 2009. Zijn interesse gaat uit naar informatie over en gebruik van geneesmiddelen. Robert Vander Stichele is bestuurslid van de Special Interest Group on Drug Utilization in the International Society for Pharmaco-epidemiology (ISPE). Hij is ook senior onderzoeker in de VUB-UGent Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde. Momenteel is hij als expert betrokken bij de Europese projecten van de dienst Medische Informatica van de Universiteit Gent. Hij was Werkpakketleider van 2019 tot 2024 van het Horizon 2020 Action Program UNICOM over identificatie van geneesmiddelen. Zijn publicatielijst bevat meer dan 200 wetenschappelijke publicaties (opgenomen in Medline).
Steven Vanderstichelen
Steven Vanderstichelen (MSc, PhD) is onderzoekscoördinator van het Compassionate Communities expertisecentrum (COCO), postdoctoraal onderzoeker bij de VUB-UGent Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde, en gastprofessor aan de Faculteit Politieke Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Hij behaalde zijn Master in de Sociologie aan de Universiteit Gent in 2014 en behaalde zijn doctoraat in de Sociale Gezondheidswetenschappen in 2019. Zijn belangrijkste onderzoeksinteresses zijn volksgezondheidsbenaderingen van palliatieve zorg, vrijwilligerswerk in de zorg rond het levenseinde, Compassionate Communities, scholen en werkplekken, en Death Literacy.