Geïnteresseerd in het verrichten van sociaal wetenschappelijk onderzoek met een duidelijke maatschappelijke impact?
Het interuniversitaire onderzoeksproject Flanders' project to understand and improve social connection in serious illness, dying, and bereavement (CONNECT) zoekt: 5 voltijds doctoraatsbursalen.
Je voert een van de 5 onderstaande studies uit van het interuniversitaire FWO-SBO onderzoeksproject CONNECT.
Werkplaats: Brussel (VUB-campus Jette), Gent (UGent), of Leuven (KU Leuven); afhankelijk van de studie waarvoor u wordt aangenomen.
OVER HET CONNECT PROJECT
Ondanks het groeiend besef dat sociale connectie cruciaal is voor het welzijn en de gezondheid van mensen, zeker in de context van ernstige ziekte, sterven en rouw, heeft dit tot nu toe erg weinig aandacht gekregen in onderzoek, praktijk en beleid. Hoewel er een aantal programma’s en initiatieven bestaan om sociale connectie in deze context te verbeteren, is er nog veel te weinig onderzoek gedaan naar hoe deze effectief kunnen worden geïmplementeerd, op welke manieren deze werken, voor wie, en in welke omstandigheden.
Het CONNECT-project brengt een interdisciplinair consortium van onderzoekers samen met als doel wetenschappelijke evidentie te genereren voor innovatieve programma's, praktijken en beleid, gericht op het verbeteren van sociale connectie in de context van ernstige ziekte, sterven en rouw op individueel, relationeel, organisatorisch, gemeenschaps- en maatschappelijk niveau.
PROFIEL
Je bent een gedreven onderzoeker met:
- Een academisch diploma tweede cyclus (Master Sociologie, Psychologie, Antropologie, Sociaal Werk, Agogische Wetenschappen, Verpleegkunde, Gezondheidswetenschappen, Geneeskunde,…)
- Motivatie voor onderzoek over ernstige ziekte, sterven, rouw, en het schrijven van een doctoraat (4 jaar)
- Goede computerkennis (bijv Word, Excel, PowerPoint)
- Kennis en/of ervaring mbt kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden
- Goede schriftelijke en mondelinge communicatievaardigheden in het Nederlands en het Engels
Contact
Je voert een studie uit over sociale connectie bij ouderen met ernstige ziekte en hun mantelzorgers. Je onderzoekt hierbij hoe sociale verbinders (of navigators) de kwaliteit van leven en het welzijn van patiënten en families kunnen beïnvloeden. Oudere mensen met ernstige ziekte verblijven steeds vaker langdurig thuis. Door de soms complexe trajecten lopen zowel de ouderen als hun mantelzorgers risico op sociale isolatie. Bovendien zijn ze vaak niet op de hoogte van de beschikbare hulpbronnen in hun gemeenschap. Om deze problemen aan te pakken, blijken sociale connectorprogramma's veelbelovend.
Een sociale connector of verbinder is bijvoorbeeld een getrainde vrijwilliger of een professional die langdurig persoonlijk contact onderhoudt met de patiënt en zijn of haar familie. Het doel van de sociale connector is om mensen met ernstige ziekte en hun mantelzorgers te ondersteunen door hen te verbinden met beschikbare diensten en middelen, en om sociale verbinding en steun te vergroten. In deze studie zal je concreet: De componenten van een sociaal connectorprogramma voor ouderen met ernstige ziekte en hun mantelzorgers mee ontwikkelen. Het sociale connectorprogramma implementeren en evalueren. Aan de hand van kwalitatieve en kwantitatieve methoden onderzoek je de impact, onderliggende veranderingsmechanismen, en contextuele factoren die van invloed zijn op de implementatie. Je werkt bij het onderzoek nauw samen met o.a. patiënten en hun mantelzorgers.
Werkplaats: End-of-Life Care Research Group, UGent, campus UZGent, Gent en/of VUB campus Jette
Je voert een studie uit over sociale connectie bij ouderen in woonzorgcentra. Steeds meer ouderen wonen en sterven in woonzorgcentra. De bewoners, families, en personeel hebben frequent te maken met ernstige ziekte, sterven, en rouw. Onderzoek toont aan dat bewoners van woonzorgcentra geregeld kampen met sociale isolatie en eenzaamheid. In deze studie zal je aan de hand van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden inzetten op het identificeren van innovatieve praktijken en beleid in woonzorgcentra, die sociale connectie van bewoners kunnen bevorderen. Je zal ook een evaluatie doen van de impact van deze innovatieve praktijken en beleid, de onderliggende veranderingsmechanismen bestuderen, en de contextuele factoren die de implementatie en resultaten beïnvloeden. Tevens zal je werken aan concrete tools voor de praktijk, waaronder een aanpasbare wetenschappelijk onderbouwde toolkit voor woonzorgcentra met handleidingen voor praktijk, beleid en implementatie.
Werkplaats: End-of-Life Care Research Group, VUB campus Jette (Brussel), en/of UGent, campus UZGent, Gent
In deze studie doe je onderzoek naar Compassionate Community programma’s en gemeenschapsinitiatieven, die gericht zijn op mensen die geconfronteerd worden met ernstige ziekte, sterven en rouw. Deze programma’s en intitiatieven hebben als doel om de sociale connectie te vergroten met buurt en gemeenschap, toegang verbeteren tot zorg, ondersteuning en diensten, en zo ook kwaliteit van leven en welzijn te verbeteren.
In deze studie zal je kwantitatief en kwalitatief onderzoek verrichten naar bestaande programma’s en initiatieven. Je zal ook een evaluatie uitvoeren van de impact van deze programma’s en initiatieven op mensen met ernstige ziekte, mantelzorgers, burgers en gemeenschappen. Je bestudeert onderliggende verandermethoden, en de contextuele factoren die de implementatie en resultaten van zulke programma’s en initiatieven beïnvloeden. Je zal tevens een wetenschappelijk onderbouwde gids ontwikkelen incl. blauwdruk voor gemeenschapsinitiatieven om sociale connectie te versterken.
Werkplaats: End-of-Life Care Research Group, UGent, campus UZGent, Gent en/of VUB campus Jette (Brussel)
Je onderzoekt de impact van lokaal, regionaal, nationaal en internationaal beleid op de mogelijkheden tot sociale connectie bij ernstige ziekte, overlijden en rouw. Niet alleen naaste omgeving, maar hele samenleving speelt een rol bij sociale connectie. Het welzijns- en gezondheidsbeleid kan verbinding faciliteren en stimuleren, maar ook belemmeren. Via literatuuronderzoek, documentanalyse en kwalitatief onderzoek (focusgroepen en expertpanels) ga je na welk beleid er momenteel is en hoe dat beter zou kunnen worden. Via co-creatie met stakeholders ontwikkel je vervolgens beleidsaanbevelingen en ‘policy papers’. Je wordt daarbij ondersteund door je promotor, een post-doctoraal onderzoeker en een heel team van collega’s met ervaring in beleidsgericht onderzoek.
Werkplaats: LUCAS, KU Leuven (Leuven)
In deze studie onderzoek je structurele ongelijkheid in sociale connectie bij ernstige ziekten, sterven en rouw, en bied je wetenschappelijke onderbouwing over hoe programma's, praktijken, en beleid gelijkheid kunnen vergroten. Onderzoek toont aanzienlijke sociale ongelijkheden in toegang tot palliatieve zorg en levenseinde uitkomsten. Structurele en sociale determinanten, zoals sociaal-economische status, of migratie-achtergrond, beïnvloeden hoe mensen sterven, rouwen en ondersteuning krijgen. Door deze determinanten te begrijpen en aan te pakken, kan er aanzienlijke verbetering worden bereikt. Voor veel relevante ervaringen aan het levenseinde, zoals sociale connectie, zijn er weinig wetenschappelijke bevindingen beschikbaar. In deze studie gebruik je een intersectionaliteitslens om ongelijkheden in sociale connectie te begrijpen. Je evalueert bestaande programma's, praktijken en beleid, en ontwikkelt een gids gericht naar praktijk en beleid om gelijkheid te bevorderen en sociale ongelijkheid aan het levenseinde te verminderen. Je werkt samen met de andere onderzoekers van de andere studies hiervoor.
Werkplaats: End-of-Life Care Research Group, VUB campus Jette (Brussel) en/of UGent, campus UZGent, Gent